2009-08-01

Gyllene Uttern - Gränna

Gyllene Uttern har väl sett likadant ut under lång tid skall man se skillnad får man nog gå tillbaka till 40-talet.
Det ursprungliga caféhuset uppfördes 1932 av ryttmästare Gyllensvaan, ägaren av markerna. Han hade noterat att platsens läge utefter den dåvarande Riksettan, mittemellan Stockholm och Skåne, gjorde att bilturisterna ofta rastade just där. Hotelldelen bestod ursprungligen av fem mindre stugor men efter några år byggdes hotellet ut till en stor borg, inspirerad av de närliggande Braheska slottsruinerna på Grännaberget och Visingsö. Gyllene Uttern är Sveriges äldsta väghotell och också den äldsta vägkrogen. Riksettan var från början en ganska smal och krokig väg som gick förbi Vättern men har senare bytt namn till E4 och blivit utbyggd till motorväg. Gyllene Uttern finns med i filmen Smultronstället.

Ett foto från juli 09.

2 kommentarer:

 1. Också ett sådant ställe som är näst intill omöjligt att åka förbi utan att stanna...

  SvaraRadera
 2. Den som inte har stannat på denna anläggning har verkligen missat en unikt vacker plats.
  Byggnationen,boende,miljön,utsikten,restaurangen,rastplatsen,turistinformation,parkeringsmöjligheter är till 100% serviceanpassad för alla bilister.(dock ej lastbilar) I nära anslutning finns ett av Gränna,s mest välkända polkagriskokeri med visning av tillverkningen samt stor försäljningbutik.
  Bensinstation (Statoil)ligger ca 500m norr om Gyllene Uttern.
  Ägaren har planer på att bygga ett casino på denna plats också om tillstånd beviljas. För den som vill fortsätta resan på GAMLA RIKSETTAN i lugnare takt så finns det möjlighet åt norr till Ödeshög eller söder ut till Huskvarna.

  SvaraRadera

Tack för att du ger feedback och information!